Renovera badrum

Börjar du i likhet med många andra att känna dig trött på ditt badrum? Känns kaklet eller den gamla plastmattan trist, omodern och smutsig? Då kan det vara dags att för badrumsrenovering. Det är emellertid några saker man bör tänka på innan sätter igång.

Bor du i en bostadsrätt bör du alltid kontakta föreningen innan du sätter igång med något som helst omfattande arbete i bostaden. Det är inte ovanligt att föreningens styrelse har synpunkter, eller rentav fasta regler, för vem som får utföra renoveringsarbete i lägenheter – framför allt i badrum, och hur det ska gå till. Inte helt utan anledning. Skulle du eller hantverkaren installera exempelvis vattenledningar på ett felaktigt sätt i badrummet kan kostsamma och omfattande skador som även drabbar grannar uppstå. Elinstallationer måste alltid utföras av en legitimerad elektriker, även om det är du som äger huset. I övrigt kan vem som helst genomföra renovering av badrum om du äger huset. Det rekommenderas dock att du anlitar en välrenommerad och dokumenterat skicklig hantverkare, vattenskador är komplicerade och väldigt dyra att ställa till rätta. Har du anlitat svart arbetskraft eller om arbetet inte lever upp till fackmannamässig standard är det i princip omöjligt att få ut ersättning från försäkringsbolaget.

Det kan vara en klok idé att begära in offert från ett flertal entreprenör innan du bestämmer dig för vem som ska renovera ditt badrum. Ett råd är att välja den som kan ge dig den helhetslösning som ligger närmast ditt ideala badrum. Gör gärna en lista på den inredning du tänkt dig och undersök vem som kan ge dig bäst helhetspris. Jämför olika utförare och ställ dem mot varandra. De vill alla så gott som garanterat ha dig som kund, om en av konkurrenterna ligger lägre i pris kan säkert en annan aktör tänka sig att gå ännu lägre. Det skadar hur som helst inte att fråga.

Att renovera sitt badrum är visserligen en relativt omfattande operation, men det behöver inte längre kosta rena fantasisummor att få ett lyxigt och fräscht badrum med alla moderniteter och funktioner man önskar sig.  Det i regel ovanligt någon som inte har utbildning ger sig på att renovera badrum. Man kan visserligen göra mycket som hemmafixare, men våtutrymmen bör man överlämna åt dokumenterat skickliga personer. Dels för att eventuella missöden i badrum med vattenskador som följd kan bli utomordentligt dyra att reparera. Dels för att det finns relativt strikta restriktioner från Boverket som reglerar hur arbete i våtrum ska gå till. Tillbaka till huvudmenyn.